Recensioner

”Rilkeensemblen kännetecknas av ett mycket personligt tilltal, där den enskildes röst får sätta sin prägel på den gemensamma körklangen. Så även här, där körsångarna tillåts briljera i de genomgående nutida verken av skandinaviska kompositörer eller arrangörer. Nina Åkerblom Nielsens insats är särskilt anmärkningsvärd både som solist, kompositör och arrangör av sångerna med texter ur Höga Visan. Vackert!”

Olof Esbjörnsson, tidskriften Opus 2005

”Sopransolisten Nina Åkerblom Nielsen har en mycket ljus och smidig röst, perfekt för snabba barockornament.”

Samoborski Glasnik, Kroatien 11/9 2009

”…charmig och uttrycksfull klezmersångerska…”
”Nina Åkerblom Nielsens klara, varma sopran förgyllde inte minst de långsamma, eftertänksamma sångerna”

Sundsvalls tidning 2010

”Nina Åkerblom Nielsens tolkning av den ojämförlige Purcells ”Sweeter than roses” är personligen en av de bästa jag någonsin har hört”
Revista Sonograma, Spanien 2012

 ”Nina Åkerblom Nielsen sjunger med en örtfrisk sopranklang och med en okonstlad, men aldrig naiv, enkelhet”
Klassik.com, Tyskland 2012

”Sopranen Nina Åkerblom Nielsen har en utsökt röst, välmodulerad och med en extraordinär klangfärg”
El pozo y el pendulo, Spanien 2012

Ystads Allehanda
Svenska Dagbladet
GP 

[pl_raw]

[pl_accordion name=”accordion”][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”1″ heading=”Recension ur tidskriften Opus, november 2012 ” open=”yes”]

Barcelonabaserade Le tendre Amour är en utpräglat internationell ensemble som utforskar den tidiga musiken med uppfinningsrika och nyfikna konsertprogram. Senaste skivan All in a Garden Green betar av fyra årstider av engelsk 1600-talsmusik: Från Playford till Purcell. Våren vaknar med näktergalen och kärleken med John come kiss me now, lyhört engagemang och musikaliskt stringenta arrangemang. Här finns också mellanled som William Lawes Can beauty’s spring – musik i ett tidigt barockidiom som med sina deklamatoriska och fransk-lyriska drag står i kontrast till en tidigare tradition av engelsk lutsång.

Sjumannaensemblen visar upp en stilistisk bredd under en prunkande promenad mellan folkligt och fint, där det pittoreska och ystert dansanta möter melankoliska sånger, lantliga danser och standards som Greensleeves. Stämningen skiftar efter säsong och det italienska temperamentet som bor i barockviolinisten Nicola Matteis ordlösa stycke Aria färgsätter skördetiden med livliga penseldrag. Lägg därtill en fallfruktsmogen höstbetraktelse, tidstypiskt virtuosa virginalvariationer på cembalo och svenska Nina Åkerblom Nielsens porlande precisa sopran.

Tidskriften Opus, november 2012

Betyg: 5 av 6 stjärnor

[/pl_accordioncontent]
[/pl_accordion]

[/pl_raw]